מפרצות של עורקי המוח מהוות מחלה מולדת נדירה של עורקי המוח ומסכנות את החולה בדימום מסיבי אשר עלול לגרום לפגיעה תפקודית קשה ואף לסכן את חייו.
ציור של מפרצת סגורה ולאחר התפרצותה הגורמת לדימום.
תסמינים
לעתים נדירות מפרצות באות לידי ביטוי מבלי לדמם. רוב המפרצות של עורקי המוח מערבות בדרך כלל את העורקים הגדולים הנמצאים מחוץ לרקמת המוח בבסיס הגולגולת כך שהן מדממות בנוזל העוטף את המוח בחלל התת עכבישי subarachnoid hemorrhage. אירוע הדימום מתייצג בהופעה פתאומית של כאבי ראש עזים בעורף ובמצח. לכך עשוי להתלוות בחילות, הקאות, אובדן הכרה או פרכוסים.
אבחון
האבחון מבוסס על בדיקת CT המצביעה על נוכחות של דם בחללי נוזל המוח. לעתים, במקרים של דימום זעיר במיוחד או ישן, יש צורך בניקור מותני על מנת לאתר שרידי דם בנוזל המוח. האבחון הסופי כולל צנתור מדומה או וירטואלי שח עורקי המוח באמצעות CT או MRI כשלב מקדים לצנתור ממשי של עורקי המוח.
בדיקת ה-CT הינה בדיקת הבחירה על מנת לאבחן את הדימום המתבטא בסמיכות גובהה בחללי המוח (למעלה מימין). אבחון המפרצת ניתן באמצעות צנתור מדומה (למעלה משמאל - חץ) אך לצורך אבחון סופי יש לרוב צורך בצנתור של המוח (מטה ימין - חץ).
טיפול
שתי שיטות טיפול מקובלות היום לטיפול במפרצות:
ניתוח לסגירת המפרצת.
סתימת המפרצת בסלילי מתכת במהלך צנתור. שיטה זו מועדפת היום בשל העובדה שאיננה כרוכה בניתוח ומאפשרת שחרורו המהיר של החולה החווה אי נוחות מינימאלית. לעתים, מבנה המפרצת ו/או העורקים המזינים אינם מאפשרים טיפול מסוג זה ויש צורך בניתוח.