היצרות תעלת עמוד השדרה הינה מחלה ניוונית המשלבת שינויים במבנים הגרמיים של החוליות עם יצירת זיזי עצם או אוסטיאופיטים, עיבוי ולעתים הסתיידויות של רצועות הקשורות את החוליות זו לזו, מחלה ניוונית של המפרקים הבין חולייתיים ובלט של הדיסק הבין חולייתי הפוקדים יותר מצמד חוליות אחד ברוב המקרים. כל אלה תורמים להיצרות של תעלת עמוד השדרה ושל תעלות שורשי העצב.
תהליך היצרות התעלה הינו לרוב תהליך מורכב המשלב מספר פתולוגיות וביניהן התנוונות של הדיסק עם בלט, עיבוי ושגשוג של המפרקים הבין חולייתיים ושל הרצועות הפנימיות יחד עם אוסטיאופיטים.
תסמינים
היצרות תעלת עמוד השדרה המותנית מסתמנת בכאבים בגב התחתון הקורנים לרגליים. לכאבים יכולים להתווסף נמנום ונימול או תחושת שריפה באזור הכאב. ניסיון להתכופף קדימה, מאמץ פשוט ואף התקף שיעול או התעטשות יכולים לגרום להחרפה משמעותית ופתאומית של הכאב. במקרים מתקדמים יותר, עשויה להתפתח רדימות וחולשה בקבוצת שרירם ברגליים עד כדי הגבלת היקף הליכה למספר עשרות מטרים. התסמינים עשויים להיות חד צדדיים או דו-צדדיים, בהתאם לגודל פריצת הדיסק ולכיוון שלה. סימן היכר של המחלה הינו תחושת הכובד עד כדי שיתוק המתפתחת בעת הליכה עד כדי צורך בעצירה וחידוש ההליכה המתנהלת במקטעים: התופעה מוכרת תחת השם צליעה לסירוגין או intermittent claudication.
אבחון
אמנם בדיקת CT יכולה לגלות את מחלת הדיסק את השינויים המבניים בחוליות במרבית המקרים אך תהליך האבחון עשוי לדרוש בדיקת MRI על מנת להגדיר באופן מדויק את מידת הלחץ המופעל על המבנים העצביים הסמוכים כחלק מהשיקולים העומדים מאחורי בחירת הטיפול שיש להציע למטופל. לעתים, רצוי לבצע צילומי עמוד שדרה רגילים בתנוחות שונות של הגו על מנת לאתר סימני חוסר יציבות של עמוד השדרה בדמות תנועות חריגות של החוליות.
בחתכים אופקיים (שורה עליונה) ועורפיים (שורה תחתונה) של MRI ניתן להתרשם בקלות מההבדלים הבולטים בין מצב תקין (ימין) והיצרות התעלה (שמאל)
טיפול
הטיפול היצרות תעלת עמוד השדרה הינו שמרני ברוב המקרים ושילוב של פיזיוטרפיה, משככי כאבים ונוגדי דלקת יביאו לנסיגת הכאבים בקרב רוב המטופלים. במקרים קשים יותר, ניתן להכריע את הכאב באמצעות טיפולים מיוחדים הניתנים במסגרת מרפאות כאב. טיפולים אלה כוללים זריקות סטרואידיים בתוך תעלת עמוד השדרה (epidural block), סביב שורש העצב המגורה בהנחיית סורק ממוחשב (nerve root block) או סביב המפרק הבין חולייתי (facet block).
יחד עם זאת, בחלק מהמקרים, אין מנוס מניתוח שחרור תעלת עמוד השדרה לנוכח כשל הטיפול השמרני או התפתחות של חסר נוירולוגי משמעותי. שחרור תעלת עמוד השדרה מבוסס על ניתוח למינקטומיה laminectomy בו יוסרו הלמינות או החלק האחורי של החוליות הנגועות בתהליך הניווני. בהתאם לתוצאות בדיקות הדימות הטרום ניתוחיות והיקף שחרור התעלה הנדרש, יוחלט על הצורך בקיבוע המושג באמצעות ברגים ומוטות המוצמדים לחוליות. למינקטומיה מותנית הינה התערבות ניתוחית פשוטה שאינה כרוכה סיכון מיוחד ומאפשרת את שחרור המטופל תוך 24 עד 48 שעות ברוב המקרים וחזרתו לתפקוד מלא תוך שבועות אחדים.