נוירינומה של עצב השמע הינו גידול נדיר המהווה כ-5% מכלל גידולי המוח. נוירינומות של עצב השמע הם גידולים שפירים הצומחים בחלל שבין מבנה האוזן הפנימי לבין גזע המוח והמחון.
תסמינים
בשל היותן נובעות מעצב השמע, נוירינומות של עצב השמע מתבטאות תחילה בירידה בחדות השמיעה. לרוב מדובר בתהליך מאוד איטי ולכן סמוי ברוב המקרים, אך לעתים פתאומי וחד ובכך מושך את תשומת לבם של החולים. מאוחר יותר עלולים להתווסף תסמינים נוספים כגון סחרחורות, הפרעות בשווי המשקל, ירידה בתחושה בפנים בצד הגידול, כאבי ראש.
אבחון
האבחון מבוסס על בדיקות דימות כגון CT או MRI המצביעות על תהליך גידולי סמוך למסלול עצב השמע.
מראה אופייני של מנינגיומה של קמרון המוח משמאל בבדיקת ה-CT ובבדיקת ה-MRI בהיטלים שונים.
טיפול
שתי אופציות טיפוליות עומדות לרשות המטופלים:
ניתוח להסרת הגידול: לו יתרון העובדה שמדובר בפתרון מוחלט וסופי של הבעיה אך כרוך בסיכון ייחודי לפגיעה בתפקוד הפנים. בזכות צוות מיומן ומקצועי של מעבדה לניטור תפקוד עצבי המוח עם ניסיון של מקרים רבים לאורך השנים, ניתן היום לצמצם בצורה משמעותית את הסיכון לפגיעה תפקודית.
במהלך הניתוח, צוות ייעודי יערוך ניתור קפדני של מספר רב של מדדים על מנת למנוע פגיעה בתפקודים עצביים חשובים.
טיפול קרינתי מוקדי או רדיוכירורגיה המועדף למטופלים מגיל 60 ומעלה. לטיפול יתרון היותו בלתי פולשני ללא צורך בניתוח או אשפוז מעבר ליממה עם סיכון נמוך יותר לפגיעה תפקודית אך מוגבל לגידולים יחסית קטנים ולא מתאים לאנשים צעירים בשל הסיכון לגדילה מחודשת כעבור 10 שנים ויותר.
טיפול רדיוכירורגי מבוסס על הקרנת הנגע באמצעות קרניים זעירות מכיוונים שונים בצורה שממזערת את הפגיעה ברקמות הסמוכות.