בלוטת יתרת המוח הינו איבר קטנטן השוכן במרכז של בסיס הגולגולת מתחת למוח כשעצבי הראיה רצים מ"מ ספורים מעליו. גידולים הנובעים ממנו, אדנומות, הינם ככלל שפירים וניתנים לטיפול יעיל ופשוט המביא לריפוי המחלה.
תסמינים
תסמיני המחלה נובעים ישירות מטבעה של הבלוטה ומקומה וכוללים בצירופים שונים הפרשת חלב, הפרעות מחזור אצל נשים או אין אונות אצל גברים, חולשה כללית, גדילה ועיוות של קצוות גפיים יחד עם שינוי בתווי פנים, צמצום שדות ראיה בצדדים והפרעות בחדות ראיה, כאבי ראש.
אבחון
האבחון מבוסס על בדיקות דימות כגוןCT או MRI המצביעות על תהליך גידולי ממוקם בשקע של בסיס הגולגולת בו שוכנת בלוטת יתרת המוח. שלב חשוב נוסף של תהליך האבחון הינו התייעצות עם צוות אנדוקריני מומחה לצורך הערכת תפקוד הורמונלי של הבלוטה והערכת תפקודי ראיה.
מראה אופייני של אדנומה של בלוטת יתרת המוח או היפופיזה בבדיקת ה-CT ובבדיקת ה-MRI בהיטלים שונים.
טיפול
הטיפול משלב אמצעים שונים בהתאם למצב:
ניתוח להסרת הגידול רצוי בגידולים שאינם ניתנים לטיפול תרופתי, כשיש איום של ממש על הראיה או במקרים של אירוע של דימום בתוך הגידול המביא להרעה חריפה ופתאומית. הניתוצ הינו מתבצע דרך חללי נאף בלי צורך בפתיחת הגולגולת ובשל כך מאפשר את כריתת הגידול ללא סיכון משמעותי ואת שחרור המטופל לביתו תוך ימים אחדים.
בגישה המסורתית, מסלול הניתוח מתחיל בחתך בחניכיים מתחת לאף (מעלה) ואילו בגישה החדשה הניתוח מתבצע דרך הנחיר באמצעות סיב אופטי ומצלמה (שמאלה).
תרופות ייעודיות המאזנות את ההפרשה המוגברת של הורמונים ע"י תאי הגידול, אשר עשויות להעניק פתרון יעיל ונוח במקרים רבים.
טיפול קרינתי מוקדי או רדיוכירורגיה המועדף למטופלים מגיל 60 ומעלה. לטיפול יתרון היותו בלתי פולשני ללא צורך בניתוח או אשפוז מעבר ליממה עם סיכון נמוך יותר לפגיעה תפקודית אך מוגבל לגידולים יחסית קטנים ולא מתאים לאנשים צעירים בשל הסיכון לגדילה מחודשת כעבור 10 שנים ויותר.
טיפול רדיוכירורגי מבוסס על הקרנת הנגע באמצעות קרניים זעירות מכיוונים שונים בצורה שממזערת את הפגיעה ברקמות הסמוכות.